Miltä tuntuisi maata kuolinvuoteella ja katua sitä, ettet koskaan tehnyt unelmistasi totta? Sara Sydämen ei tarvitse enää moisia pähkäillä, ja nyt hän kertoo, miten sinä pystyt samaan.
Kirkkonummen keskustaa piiskaa räntä, mutta kahvilassa soivat afrorytmit. Sara Sydän istuu pöydän ääressä ja kertoo rauhallisella äänellä unelmastaan.
Tyyneyden ei pidä antaa hämätä: kyse on valtavasta asiasta. JHL:läisen, nykyään Kirkkonummella asuvan kätilöopiskelijan ja lähihoitajan Sarah Onditin, 38, elämä ei ole ollut kahdeksaan vuoteen entisellään. Kolmenkympin kriisi ajoi hänet toteuttamaan unelman, jota hän oli arastellut monta vuotta.
En osaa. Olen huono. En uskalla. Nuo ajatukset kiersivät Onditin päässä ja estivät unelman toteuttamisen.
En osaa. En uskalla. Ne ajatukset estivät unelman toteuttamisen.
Kolmekymppisenä Onditi viimein rohkeni tehdä sen, mistä oli pitkään unelmoinut. Samalla päätä puristanut ahdistus jäi taakse.
Sara Sydän on musiikintekijän taiteilijanimi mutta samalla kantajansa aito identiteetti – se timantti, joka Sarah Onditista hioutui, kun hän viimein uskalsi laulaa ääneen.
Pian hän sävelsi ja sanoitti ensimmäisen oman kappaleensa, ja nyt hän on julkaissut omakustanteena esikoisalbuminsa Sara Sydän.
Onditi kasvoi Pohjanmaalla pienessä Sievin kylässä. Lestadiolaisuus oli vahvana läsnä sekä ympäristössä että perheessä.
– Lapsuusmuistoni ovat onnellisia, mutta kasvaessani koin, että lestadiolainen ajattelutapa ei sopinut minulle, hän muistelee.
Kylän lähialueille virtasi tuulia ulkomaailmasta. Tuiskulan keikkapaikalla Nivalassa pääsi katsomaan kotimaisia ja kansainvälisiä rocktähtiä. Murrosiässä Onditi koetteli rajoja ja kuunteli rajua rokkia, muun muassa Nirvanaa ja Skunk Anansieta. Lopulta hän ajeli päänsä kaljuksi.
– Äidille tuli aika paljon harmaita hiuksia vuokseni.
15-vuotiaana lapsi pakeni.
– Kaipasin suureen maailmaan. Olin suunnitellut pakomatkaa pitkään ja säästänyt 600 markkaa. En päässyt Kokkolaa pidemmälle, kun äitini sai tietää, missä olin.
Lestadiolaisuus jäi taakse. Sara Sydän löysi oman, henkilökohtaisen uskon.
Elämässä tuli eteen rajuja vaiheita, joista selviäminen on onnistunut pitkälti uskon voimin. Lestadiolaisuus jäi taakse, mutta hän löysi oman, henkilökohtaisen uskon.
– Jeesuksen viesti on rakkauden ja vapauden sanoma, joka kuuluu kaikille. Pyrin elämään uskoani arjessa auttamalla, kuuntelemalla ja olemalla suoraselkäinen.
Kuuntele Sara Sydämen esikoisalbumi Spotifysta:
Mikä teki sinusta laulajan ja lauluntekijän?
– Kolmenkympin kriisi! Neljästä lapsestani nuorin syntyi elokuussa 2014, ja marraskuussa täytin 30.
Olin jo viisi vuotta toivonut, että uskaltaisin tehdä biisejä ja laulaa. Asuin kommuunissa neljän muusikko-musiikintekijän kanssa, mutta laulaminen pelotti. Ajattelin, että tekstini ovat surkeita ja ääneni kuulostaa huonolta.
Sain neuvon olla rohkeasti oma itseni: jos rakentaa keinotekoista imagoa, tulee vain ahdistusta eikä se ole kestävää.
Liityin seurakunnan ylistysbändiin. Siellä oli ihmisiä, jotka kehuivat ääntäni kauniiksi. Tammikuussa menin bänditiloihin hengaamaan. Istuin sohvalla ja panin silmät kiinni.
Eka oma biisini vain tuli minulle. Voimaannuin aivan hulluna: ei vitsi, tein biisin! Rohkaistuin ja päätin, että alan kutsua itseäni laulajaksi enkä enää pyydä anteeksi tai selittele.
Levylläsi on vaikutteita eri genreistä. Mihin lajityyppiin itse luokittelet musiikkisi?
– Esikoislevyni on poppia erilaisilla mausteilla, kuten countrylla ja folkilla. Vierastan ajattelua, ettei popmusiikki ole oikeaa taidetta. Rakastan Backstreet Boysia, Hansonia ja Britney Spearsia. Jos musiikki kuulostaa korvaan oikealta, se on hyvää. Sitä ei ratkaise mikään muu.
Katso videolta, mikä on Sara Sydämen mielestä kaikkien aikojen paras biisi:
Mistä tulee taiteilijanimesi?
– Halusin alun perin muuttaa sukunimeni virallisesti Sydämeksi, koska se on niin kaunis. Sitten päätinkin sen sijaan ottaa Sydämen taiteilijanimeksi.
Aluksi tein ja julkaisin musiikkia nimellä Sarah Achieng. Olen isäni puolelta kenialainen, ja Achieng on Keniassa yleisnimi, vähän kuin sisko tai veli. Meidän suomalaisten kansanluonne on melankoliaan taipuvainen. Se on kaunista ja musiikillisesti ammennan siitä paljon, mutta meillä Suomessa on myös asiat tosi hyvin ja murehdimme joskus pieneltä tuntuvia asioita.
Kenialainen ajattelu ja tapa lähestyä asioita rauhoittaa minua ja asettaa asioita sopivampaan perspektiiviin. Päivä kerrallaan -biisini kertoo asioiden hyväksymisestä. Elämässä tulee yllätyksiä, on turha murehtia ensi viikosta tai kymmenen vuoden päässä olevasta.
Hengellisyytesi ei juuri kuulu musiikissasi, miksi?
– Luulen, että joillekin kuuluu ja joillekin ei. Albumilla on kahdella kielellä hengellinen biisi Your Story eli Sun laulu, mutta muuten ei ollut tarkoituskaan tehdä ylistyslevyä tai tarjoilla ratkaisuja.
Menen musiikkiin kuin lomapaikkaan. Sieltä ei tarvitse löytyä ratkaisuja tai opetuksia. Levyn sanoma on luottamus, toivo, rakkaus ja läsnäolo. Haluan kuulijan tuntevan, että olen vieressä ja annan halauksen.
Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi laulaja-lauluntekijänä?
– Jos harjoittelisin enemmän, olisin paljon parempi muusikko. Oopperalaulajatuttuni sanoi, että hyvässä laulamisessa on pikku ripaus lahjakkuutta ja loput duunia. Suurienkin lahjakkuuksien pitää harjoitella!
Eka oma biisini vain tuli minulle. Voimaannuin hulluna!
Haluaisin ajatella, että vahvuuteni ovat tekstit. Tykkään kirjoittaa ja tekstit syntyvät helposti. Olen lukenut hirveästi lapsesta saakka ja nähnyt elämässäni paljon, välillä tuntuu, että useamman ihmisen edestä.
Olet tehnyt musiikkivideon moneen kappaleeseesi. Mitä videot merkitsevät sinulle?
– Visuaalisuus on minulle taidetta siinä missä musiikki. Video voi avata biisin uudella tavalla. Korona-aika on ollut yksi syy tehdä videoita: en ole vielä tunnettu enkä ole päässyt keikoille, joten kerron itsestäni videoiden kautta. Suosikkini on Sisko-video, johon on vangittu sisaruuden fiilis.
Haluaisitko olla kuuluisa?
– Ilman tunnettuutta musiikki voi jäädä pimentoon eikä saavuta kuuntelijoita. Haluan olla tunnettu, jotta musiikkiani kuultaisiin, mutta en tunne vetoa julkkiksena olemiseen. En haluaisi, että minusta olisi juttuja lööpeissä.
Minusta on kivaa olla esillä, puhua ja vaikuttaa tärkeiksi kokemissani asioissa. Olen tehnyt pitkään esimerkiksi järjestötyötä Keniassa. Haluaisin käyttää musiikkiani hyvään. Ympäristöasiat ovat alkaneet huolestuttaa, ja haluaisin tehdä jotain eläinten ja luonnon hyväksi.
Mitä neuvot ihmiselle, joka empii intohimonsa toteuttamista?
– Jos haluat toteuttaa jonkun haaveen, asian tai unelman, mutta se pelottaa, kuvittele tilanne, jossa makaat kuolinvuoteellasi etkä toteuttanut sitä. Harmittaako? Niitä hetkiä ei saa enää takaisin, jolloin olisit voinut toimia.
Ole valmis myös näkemään vaivaa. Harva unelma tippuu syliin, vaan se vaatii paljon töitä.
Toinen neuvoni on: yritä olla vertaamatta itseäsi muihin ja hankkiudu eroon häpeästä tai ainakin minimoi se. Jos unelmasi on musiikki, etsiydy muiden alan ihmisten pariin. Pyydä palautetta ja usko sitä myös. Jos kymmenen ihmistä sanoo sinulle, että olet tosi hyvä laulaja, he eivät kaikki valehtele.
Kuuntele Sara Sydämen esikoisalbumi Spotifyssa. Tsekkaa myös Sara Sydämen Youtube, Facebook ja Instagram!